Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Doi in Unu

Written By: fatacuportocale - Jan• 18•08

Ma tot intrebam zilele astea ce face o relatie sa mearga? Ce o face sa para atat de fireasca incat cei doi sa capete in mintea prietenilor o singura imagine, de cuplu, doi in unu, ca la sampoane? Si acum intrebarea 🙂

Cine e balsamul si cine samponul?

Exista oameni perfect diferiti care sunt foarte potriviti unul cu celalalt; chiar daca se cearta des si au fiecare domeniul lor de activitate, se completeaza. Mai exista oameni perfect asemanatori care nu se cearta aproape niciodata si care ar putea foarte bine sa lucreze si impreuna, ar sta toata ziua unul cu celalalt fara sa se plictiseasca.

Primii au personalitati foarte aprinse, active, ceilalti sunt mai degraba pasivi. Poti fi uneori mai degraba sampon sau mai degraba balsam, in functie de situatie si in asta consta arta. Uneori sa renunti, sa faci compromisuri, sa fii pe post de balsam, o data sa ai initiativa, sa fii pe post de sampon.

Alte combinatii posibile

Ori foarte diferiti, cu personalitati puternice dintre care unul mai intelegator decat celalalt, ori foarte asemanatori, cu personalitati maleabile dintre care unul mai hotarat decat celalalt. Pei sa ne gandim cum ar arata si alte combinatii 🙂

1. Se poate ca amandoi sa aiba personalitati foarte puternice, nici unul sa nu cedeze, sa existe conflicte si impacari la fel de spectaculoase. In cazul acesta “are loc”, ca sa spun asa, o relatie foarte palpitanta, insa si foarte stresanta pentru amandoi, una ce consuma foarte multa energie.

Ai putea sa spune ca exista o parte buna deoarece se ambitioneaza unul pe altul, se ciocnesc precum doua pietre si se slefuiesc reciproc. Dar daca de fapt raman pe loc, stagneaza? Fiind nevoiti sa raspunda mereu celuilalt si sa se lupte, uita sa mai evolueze si doar se consuma.

2. Unul sa aiba o personalitate prea puternica si celalalt una prea maleabila. Insa aici putem vorbi de doi in unu? Cred ca mai degraba avem de-a face cu un sampon la care primesti si un pliculet cadou de balsam, la promotie 🙂

3. Se mai poate ca amandoi sa aiba personalitati extrem de maleabile, sa vrea fiecare “sa fie totul bine”, sa aiba placerea coexistentei, sa fie comozi si intelegatori; insa apoi te uiti la ei si te intrebi: oamenii astia chiar exista? Suflete altruiste a caror scop este pacea, pot rezista in aceasta lume?

Parca totusi ai nevoie de un drum pe care sa mergi, sa te implinesti ca om, nu doar de un loc in care sa plutesti molcom fericit si nepasator. Balsam cu balsam nu poate face decat mai mult balsam care ti-ar lasa parul extrem de moale, fara viata, un par ce ar spune despre tine: sunt inofensiv.

Prin urmare, excluzand aceste ultime trei combinatii ce ar putea fi interesante pentru unul sau altul dar doar la un moment dat, nu pe termen lung, putem spune ca ceea ce face o relatie sa mearga este alternarea sampon/balsam. Fiecare sa fie si sampon si balsam in functie de situatie.

Mai putem vorbi acum si despre ce inseamna sa ai PH control

Sa ai PH control inseamna sa fii atat de inteligent incat sa eviti orice iritare. Inseamna sa stii sa abordezi o situatie astfel incat sa aplanezi conflictele, sa-l lasi pe celalalt in pace cand vezi ca e nervos pentru a se linisti singur si a putea apoi discuta cu mintea limpede. Inseamna sa lasi sufletele hidratate si catifelate la atingere dupa orice discutie 🙂

Sau putem vorbi despre arome

Samponul este de obicei cel care are arome si balsamul cel care le impregneaza, le face sa dureze. Balsamul este cel care da continuitate unei relatii, care retine acele arome puternice si le da un sens. Arome de fructe exotice, de flori, de menta, de iarba, de nori si stele sau alte nebunii sunt facute sa dea viata unei relatii, iar balsamul este cel care face relatia sa continue.

In orice caz, o baie fierbinte cu spuma ar fi benefica pentru toata lumea. Ne-ar face sa ne intrebam noi ce suntem mai mult? Sampon sau Balsam? Si mai ales, ne putem amesteca pentru a fi doi in unu, ne potrivim cu adevarat? 🙂

73497643.jpg

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

 1. Alex says:

  şi ce se întâmplă cu oamenii care nu sunt nici şampon, nici balsam, ci undeva la mijloc?

 2. theheartcollector says:

  Si eu care credeam ca dupa ce voi citi acest articol am sa stiu cu ce sa ma spal pe par 😛

 3. fatacuportocale says:

  @ alex: pei cei mai multi sunt undeva la mijloc, dar un strop mai sampon sau mai balsam…. daca proportiile sunt 50/50 nu e bine, inseamna ca avem de-a face cu o persoana foarte nehotarata care pana la urma o sa “end up” intr-o parte sau cealalta 😀

  @ mihai: pei depinde tu ce esti, ca sa cauti ceva potrivit 🙂

 4. Alex says:

  sau poate fiecare se situează undeva pe scara asta, cu o extremă în şampon dur, şi cu cealaltă extremă în balsam… umm… foarte moale? (nu le am cu termenii ăştia tehnici 😛 ) şi ceea ce contează de fapt este diferenţa dintre cei doi. să nu fie nici prea mică nici prea mare.

  şi atunci un balsam care se potriveşte cu un şampon foarte şampon poate că devine şampon într-o relaţie cu un balsam foarte balsam.

 5. fatacuportocale says:

  @alex: da, simt ca ai inteles, desi aproape ca m-ai incurcat si pe mine 😛

 6. Codru says:

  raspunsul nu l gasim decat
  daca mancam portocale
  in cantitati industriale.

  ps::D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.