Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Sa stii sa asculti

Written By: fatacuportocale - Jul• 16•09

Am fost la scoala de vara de care povesteam mai devreme – puteti gasi toate informatiile aici daca va intereseaza sa mergeti – unde am urmat un seminar de media&comunicare. In prima saptamana am avut un profesor specialist in filme documentare, care ne-a invatat sa filmam. Ne-a explicat mai multe detalii ce tin de filmare, cateva tehnici, apoi am facut ceva cu totul neasteptat 🙂

Am iesit afara sa inaltam zmeie 🙂 Cativa dintre  noi incercau sa inalte zmeiele, doi filmau si ceilalti luau interviuri primilor. Faceam toate astea cu schimbul, insa eu cel mai mult am filmat (am incercat, destul de nesatisfacator sa tin putin si un zmeu in aer, insa asta este alta poveste)

Asadar am filmat, si am observat cateva lucruri pe care vreau sa le impartasesc.

Imagineaza-ti ca ai o camera in mana, te uiti pe display-ul ei, cu gandul de a prinde cele mai interesante momente. Imagineaza-ti ca in jurul tau se misca oameni, vorbesc, rad, alearga, arunca zmeie colorate in aer, descurca sfoara incurcata de vant. Se iau 3 interviuri in acelasi timp. Ce faci?

Toata aceasta miscare, toate aceste discutii din jur, te fac sa iti dai seama ca trebuie sa inveti sa asculti. Atunci cand esti in spatele camerei, nu trebuie sa incerci sa controlezi ce se intampla in jur – sa zici: “ah, ar fi fost perfect sa alerge de acolo pana acolo, sau sa se ia interviurile pe rand, sau sa stea mai in lumina”. Nu mai poti face nimic atunci cand esti pus sa filmezi.

Asa se intampla in toate cazurile cand nu exista un scenariu inainte si vrei doar sa surprinzi povestea unor oameni in mediul lor – situatie care de altfel mi se pare cea mai graitoare. Trebuie atunci sa fii atent, sa stii sa asculti, sa observi si ce ti se pare interesant din ce se intampla, sa filmezi.

Pe mine asta m-a invatat camera video: sa imi dau seama cat e de important sa asculti. Nu stiu cum vi se pare voua, insa mie mi se pare esential in orice situatie din viata, sa stii sa asculti 🙂

Si chitara ma invata sa o ascult: daca ma aud doar pe mine cum cant, incep sa falsez. Daca insa ascult, vocea se armonizeaza cu chitara si fac un cuplu perfect.

Daca nu stii sa asculti traiesti in lumea ta, paralela fata de ceilalti si nu poti apoi pricepe de ce nu intelegi sau nu esti inteles.

Sa asculti… cladiri, oameni, evenimente, instrumente, nori, copaci, pahare, ce-ti spune inima, ce isi doresc cu adevarat ceilalti.

Sa asculti inseamna sa dai voie, sa respecti si chiar sa iubesti 🙂 Poate fi dureros la inceput – sa nu mai fii TU in centrul atentie, cu dorintele TALE, cu discursul TAU, insa cred ca merita – este ceea ce ne face Oameni

88160316

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

  1. Ovidiu Miron says:

    Intr-o zi trebuie sa iti faci curaj sa canti cu chitara la o emisiune radio 😛 .

  2. […] intr-un articol anterior despre cat este de important sa asculti. Ei bine, pe masura ce gandesc tot ce mi se intampla din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.