Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Sa daruim mai multa atentie :)

Written By: fatacuportocale - Jan• 08•09

Stroke sau stimul – atentie

Eric Berne este creatorul Analizei Tranzactionale si cel care a formulat conceptul de “stroke”. Acest termen desemneaza un stimul pe care un om i-l poate oferi altui om. Un stroke poate fi pozitiv sau negativ, verbal sau nonverbal, conditionat sau neconditionat.

S-a constatat ca oamenii au nevoie de stimuli pozitivi pentru a se dezvolta cum trebuie, a se simti bine, a fi fericiti. Iar acesti stimuli pozitivi pot fi exprimati prin complimente, incurajari, in registrul verbal, sau atingeri, mangaieri, in registrul nonverbal.

Bebelusii vor mereu in brate

Bebelusii in principal, pentru a creste normal, au nevoie de afectiune exprimata prin contact nonverbal – luat in brate, mangaiat, jucat cu el, cat si paraverbal – ton cald si calm din partea parintilor. Orice dereglare de la acest proces in perioada frageda a copilariei se manifesta ca o trauma ce va fi resimtita apoi intreaga viata.

Un caz celebru este cel al lui Theodore Kaczynski, un om ce s-a rupt de societate, a criticat-o si s-a intors impotriva ei prin asasinate. Un caz complex si larg dezbatut, avand in vedere ca “Unabomber”, cum a fost denumit, nu a putut fi prins decat dupa 20 de ani timp in care a ucis 3 oameni si a ranit alti 23, insa ce mi s-a parut demn de retinut a fost un amanunt amintit de fratele lui, despre copilaria lor.

Cand erau mici, fratele criminalului de mai tarziu, a intrebat-o pe mama lor de ce acesta nu are prieteni si nu socializeaza aproape deloc. Iar ea i-a raspuns ca Theodore, atunci can era bebelus, a contractat o boala asemanatoare cu varicela si a trebuit sa fie tinut in carantina cateva saptamani. Timp in care acesta a fost privat de afectiune.

Acum, evident ca nu toti bebelusii care se intampla sa nu primeasca dintr-un motiv sau altul afectiune la acea varsta frageda, vor ajunge criminali, insa sigur experienta ii va traumatiza si asta va avea repercursiuni mai tarziu cu reflexie in capacitatea lor de socializare, in increderea de sine, ambitia sau hotararea lor.

Adultii vor complimente

Daca atunci cand suntem mici avem nevoie de afectiune in primul rand transmisa nonverbal, atunci cand crestem aceasta este inlocuita de nevoia stimulilor verbali, pozitivi. Avem nevoie de recunoastere din partea celorlalti. De zambete, salutari, complimente.

Si in general avem nevoie de atentie. Un copil, sau chiar un adult, daca nu primeste stimuli pozitivi, pentru ceea ce face in mod normal, atunci isi va schimba comportamentul incat sa atraga atentia, pentru a primi stimuli, chiar daca sunt negativi.

Avem nevoie de stimuli pozitivi, avem nevoie de recunoastere. Iar pentru ca acest lucru este valabil tuturor, sa incercam sa acordam noi mai intai aceste stroke-uri, pentru o atmosfera pozitiva, detensionata, calda si productiva la birou sau acasa.

Conditionate sau neconditionate

Stroke-urile am spus ca pot fi conditionate – iar asta inseamna ca fac referire la un lucru anume realizat de o persoana, sau la o particularitate a ei. Spre exemplu “Excelent raportul pe care mi l-ai trimis, multumesc” sau “Apreciez mult ca mi-ai trimis acel mail, chiar m-a ajutat” sau “Ai facut o treaba foarte buna azi, la intalnire, felicitari” sau “Mi-a placut cum abordat situatia de astazi” sau “Imi place cravata ta, iti sta bine” sau “Imi plac cerceii pe care ii porti, se asorteaza perfect”.

Sunt fraze pe care de cele mai multe ori le simtim sau le gandim spunandu-ne “Da, a iesit bine, a facut o treaba buna azi”, insa uitam sa le comunicam si posesorului lor de drept, care daca le va auzi se va simti motivat pentru activitatea ulterioara sa fie la fel de la inaltime sau sa se autodepaseasca chiar.

Stroke-urile pot fi si neconditionate – atunci cand apreciezi pe cineva pentru ceea ce este. Sunt si cele mai rare, mai profunde, mai de impact.

Fraze ca “Te iubesc” sau “Esti fenomenala” sau “Ma bucur mult ca te-am cunoscut” sau “Esti frumoasa si desteapta” sau “Esti extraordinar” sau “Esti un om de incredere, e linistitor sa stii ca exista cineva pe care te poti baza”, fac minuni atunci cand sunt spuse asa cum este si normal – destul de rar si cu toata sinceritatea.

Important este sa nu uitam de ele – daca le-am gandit, sa le si comunicam celui care le-a inspirat pentru ca il va ajuta mult si va ajuta si relatia noastra.

Stroke sau feed-back – pozitiv

Chiar si atunci cand vrei sa atentionezi sau sa certi pe cineva, o poti face intr-un mod pozitiv, dupa ce ai respirat si te-ai calmat, pentru ca celalalt chiar sa inteleaga, crescand sansele sa-si modifice comportamentul. Poti folosi fraze ca “Aici ai putea imbunatati” sau “Aici as fi facut altfel”.

Stroke-urile pozitive oferite celorlalti atunci cand simti ca le merita, pentru ca au facut ceva bine, sau pentru ca pur si simplu sunt niste persoane minunate, este posibil sa necesite un efort suplimentar – spui cateva fraze in plus fata de obicei si zambesti, insa beneficiile sunt puternice si nenumarate atat pentru el, cat si pentru relatia voastra, ceea ce inseamna ca si pentru tine. Mai mult decat atat, stroke-urile pozitive atrag stroke-uri pozitive si din partea celuilalt, pentru tine.

Sa le folosim mai des! )

57468824

Exprimat si pe empower.ro

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Comments

 1. Ioana_du says:

  Analiza tranzactionala ne invata chestii foarte faine 🙂
  Asa-i ca simti, citind asa ceva, mai “de treaba”? La mine efectul asta l-a avut ce am lecturat pana acum . Sper ca si SUNT mai “de treaba”, nu numai ca MA SIMT :):):)

 2. Alyna says:

  Am citit si eu cartea lui Berne. Games people play. Mi-a placut foarte foarte mult si intr-adevar cred ca sunt multe lucruri foarte practice pe care trebuie sa le invatam de acolo. Ma bucur tare ca mi-ai reamintit ce spunea el. Chiar aveam nevoie de asta. 🙂

 3. mic says:

  Pe mine ma ajutat si comunicarea non-violenta a lui Marshall B. Rosenberg.

 4. mic says:

  rectific: “m-a ajutat”

 5. fatacuportocale says:

  @Ioana, deci daca stim analiza tranzactionala devenim mai de treaba ? 🙂 daca asta e o alta expresie pt mai intelepti, cred ca da 🙂

  @Alyna, o sa citesc si eu cartea, inca nu am reusit, multumesc ca mi-ai amintit 🙂 ma bucur ca ti-am amintit si eu 🙂

  @mic, am notat si cartea ta, multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.