Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Reguli – avantaje si dezavantaje

Written By: fatacuportocale - Jul• 17•08

Regulile sunt un instrument al civilizatiei

In Germania, spre exemplu, fiindca sunt aici de cateva zile si am observat lucruri, oamenii sunt civilizati. Daca mi-am uitat ieri aparatul foto in cabina de proba a unui magazin, am revenit peste 2 ore si am gasit-o la tipul de la casa care mi-a dat-o si mi-a zambit frumos de-mi venea sa-l iau in brate de fericita.

Daca s-a intamplat ca la alt magazin, sa socoteasca gresit 10 perechi de cercei si sa spuna ca au costat 36 de euro, in loc de 30, atunci cand te duci sa spui, iti socoteste din nou si iti da banii inapoi fara sa se gandeasca macar ca ai fi putut ascunde o pereche de cercei.

In general totul este civilizat. Iti poti lasa in fata casei flori, jucarii, trotinete fara sa te gandesti ca cineva ar putea sa le fure. Sau poti merge cu bicicleta oriunde si o poti lasa sprijinita de un stalp doar pana te intorci de unde ai avut treaba. Oameni nu se enerveaza, sunt rabdatori si amabili. Este peste tot curat si ordine. Multa verdeata si flori. Salariile sunt mai mari si preturile mai mici decat la noi.

Astea toate ar fi avantajele. Dezavantajele? Vremea e foarte ploioasa, chiar si vara momentele de soare puterernic si vanticel placut, alterneaza cu zile intregi acoperite de nori si friguroase. Primavara si iarna sunt chiar cu zapada aici. Iar din cauza acestor conditii atmosferice 🙂 oamenii sunt si ei mai reci.

Am stat de vorba cu multi romani care s-au mutat aici, in Germania si erau de doua categorii. Primii aveau in jur de 30 de ani si spuneau ca e totul bine doar ca nu si-au facut prieteni nemti. Daca au gasit romani au fost un caz fericit. Altfel, s-au imprietenit doar cu alte nationalitati din Europa mai de sud sau est.

Ceilalti aveau in jur de 40-50 si spuneau ca nu mai suporta si vor sa se intoarca in Romania. Ca s-au plictisit de nemti – nimic nu le convine, nu au chef sa faca nimic, etc. Plus ca “sunt prea multe reguli…” spuneau ei.

Regulile ofera confort si siguranta

Exact cum am spus mai sus, am vazut ca se intampla si la noi, in casele unor oameni. La fel, la ei sunt reguli ce trebuiesc respectate, ce vin cu avantaje si dezavantaje.

Spre exemplu, fiecare lucru are locul lui, peste tot in casa domneste o ordine exemplara, totul sclipeste de frumusete… insa nu ai voie sa te asezi in anumite locuri, sa mananci la televizor spre exemplu, sa pui un pahar de apa langa calculator, sa lasi pe masa o fructa pe jumatate, sa inviti mai multi oameni, etc etc. Si la fel e si cu lucrurile care se spun sau nu se spun, la unii oameni. Iti fac viata mai linistita, dar uneori si mai rece. Valabil si vice-versa.

Incalcarea regulilor si ce putem pierde. Sau castiga.

Eu mereu am fost adepta tuturor experientelor. Cu cat mai diverse, cu atata mai bine. Am inteles regulile, ca iti confera confort si siguranta, insa am riscat de multe ori. Am facut lucruri care “nu se fac” si am spus lucruri care “nu se spun”.

Ca sa incep cu dezavantajele asa am pierdut cativa oameni importanti. Avantajele, pe de alta parte au fost ca am castigat alti oameni, care de obicei stau departe si eu intruziva cum am fost am ajuns la ei si i-am facut sa se apropie, vazand ca sunt hotarata sa comunicam 🙂

Un alt avantaj al felului meu de-a fi, incalcand reguli desi stiind ca sunt bune, este faptul ca am foarte multe experiente diverse acum, am cunoscut tot felul de oameni, ceea ce ma ajuta sa fiu creativa.

In publicitate asta este o calitate, sa ai foarte multe experiente pentru a putea gandi o strategie potrivita pentru o problema data, pentru a scrie ceva original, adaptat acelei strategii. Spre exemplu, cum suna un anunt pentru un post de copywriter la o agentie de publicitate:

“Ai fost cumva vânzător ambulant, hamal în port, boxeur amator?

Ştii să spui despre o carte sau un film mai mult decât “cool, misto, super, foarte tare, frate!”?

Te înţelegi la fel de uşor cu un ţăran, un muncitor betonist, sau cu un doctor în Litere?

Posezi o oarecare măiestrie în limbile română şi engleză?

Crezi în faptul că, pentru a ajunge la una bună, trebuie să arunci 23 de idei proaste la coş?

Vino să ne cunoaştem.” De la Krogen citire 🙂 – cred ca daca va intereseaza puteti sa-i sunati sa intrebati daca mai au nevoie de copy, s-ar putea sa mai fie inca interesati 🙂

Trebuie sa stim ce vrem si sa alegem

In concluzie, regulile au si avantaje si dezavantaje, trebuie sa stim ce vrem ca sa alegem avantajele care ne convin, fiind dispusi sa suportam si consecintele. Ne putem muta in Germania pentru liniste, confort, siguranta, insa ori acceptam situatia de fapt cand e vorba de relatiile cu oamenii, ori ne intoarcem acasa.

Putem sa incalcam regulile care ne spun ce sa facem sau ce sa spunem, cu anumiti oameni, insa trebuie sa fim constienti de ceea putem pierde. Sa fim constienti, de aemenea, si ceea ce putem castiga daca le vom respecta.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

  1. Lumi says:

    Regulile sunt facute pentru a proteja trendul majoritar de fluctuatiile imprevizibile ale minoritatilor. Dar aceste fluctuatii pot fi de doua feluri: anarhiste, antisociale, deci negative, sau progresiste, inovatoare, deci pozitive.
    Deci cine vrea sa fie dus de val, sa respecte regulile fara sa gindeasca daca ele sunt bune sau rele, cine inoata impotriva curentului sa isi asume consecintele. Iar cine inoata prea repede si se pierde de turma, sa nu se mire ca e singur si din spate se aud huiduielile celorlalti.

  2. Gabi says:

    Cred ca regulile sunt mai degraba crescute decat facute. Si mai cred ca fiecare populatie cat de cat omogena are regulile ei. Dar nu pentru totdeauna. Ele se schimba, unele imbatranesc si mor, altele se modifica pe nesimtite iar altele de-abia se nasc. Germanii (ne spune Tacitus) erau o populatie lenesa, careia ii placea sa prade pe cei dimprejur si se falea cu asta. Barbatii nu se speteau muncind. Dar erau oameni inalti cu infatisare placuta si curati. Asa i-a vazut un roman in antichitate. Românii desi azi ni se pare ciudat, aveau si ei reguli destul de restrictive in perioada interbelica. Iar eu in copilarie (anii ’70) imi aduc aminte ca era destul de asemanator cu ce spune Gia, in multe privinte. Cred ca un set de reguli se formeaza chiar acum, aici. Dar cati se implica dintre cei care le pot face bune si inteligente? Dupa numarul lor (al celor de care spuneam mai sus) se va forma si calitatea regulilor dupa care vom trai peste ceva timp.

  3. fatacuportocale says:

    Lumi, am impresia ca tu spui, printre randuri, ca incalcarea regulilor e buna, e progresista 🙂 Poate fi, dar nu tot timpul si cu riscurile aferente de care uneori mai bine te lipsesti…

    Foarte pozitiv Gabi, ce spui acolo, optimist si bine-facator. Regulile se schimba si depinde de noi. Sa vedem dar ce se va mai intampla… 🙂

    Multumesc, Radu, adica am argumentat corect, hm ? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.