Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Prea mult si prea repede

Written By: fatacuportocale - Jul• 26•08

Oamenii sunt niste fiare

Cei mai multi, atunci cand sunt respectati, apreciati si tinuti in brate, cand au totul in fata si nu trebuie decat sa se bucure, se simt deja superiori celuilalt si au tendinta de a-l domina. Si asta chiar daca pana atunci au tanjit dupa atentie, s-au zbatut sa o obtina, chiar daca au plans si s-au rugat sa fie tinuti in brate. Imediat ce au obtinut acele lucruri si nu a mai fost nevoie sa le vaneze, aproape ca le dispretuiesc.

In primul rand, cautam sa ne implinim nevoile de baza ale Piramidei lui Maslow – cele fiziologice, de siguranta si apartenenta. Cautam afectiune. Cautam pe cineva care sa ne fie aproape, pe care sa ne sprijinim sau pe care sa-l sprijinim, din sentimente materne, respectiv paterne, cu care sa fim prieteni, sa ne sfatuim, cu care sa fim parteneri, pe care sa-l iubim. De aceea, suntem permanent in cautare de atentie.

Ce se intampla cand o obtinem prea repede, sau dupa ce indelung am cerut-o si acum o avem? Se pare ca unii din noi, mai competitivi, urcam mai sus la celelalte doua trepte ale piramidei si ne dorim recunoastere, auto-depasire. Acele nevoi care implinite satisfac ceea ce se numeste orgoliu, sau ego personal. Dorinta de putere va spune ceva? La unii dintre noi este adanc intiparita in gene.

Vanatoare sau Cultivare

Se spune ca in general barbatii au tendinta de a pune mai mult pret pe vanatoare, pe seductia in sine, decat pe obtinerea rezultatului. Si asta ar fi normal, daca ne gandim la faptul ca prin constructia lor au un mai mare apetit pentru risc, resimtind adrenalina ca o intensa placere. Femeile, de cealalta parte, par a fi mai dispuse sa se bucure de ce au si sa cultive acele lucruri la care poate cu greu au ajuns. Si totusi, rolurile se pot schimba.

Nimeni nu vrea sa i se ofere totul de-a gata, direct, fara nici o tatonare, tachinare sau negociere prealabila. In asta consta arta seductiei, in a nu te lasa prea repede, in a-l face pe celalalt sa te doreasca mai mult. De fapt, la fel este cu orice placere, pe langa cea afectiva sau sexuala, chiar si celelalte tipuri iti provoaca o senzatie mult mai intensa daca le astepti mai mult. Sau daca trebuie sa muncesti pentru a le obtine.

Cum ar fi sa mergi in fiecare luna in capitala ta preferata pe gratis? Cum ar fi sa mananci in fiecare zi icre negre aduse la pat? Sunt sigura ca te-ai plictisi destul de repede. Ar fi interesant la inceput insa apoi ai vrea mai mult, sau altceva. La fel este si cu afectiunea pe care ti-o ofera cel de langa tine. Cred ca este ceva ce trebuie cultivat, mereu cautat, mereu muncit pentru a o obtine, mereu dorit si niciodata avut in intregime. Este vorba de acea nuanta de mister necesara.

Sa oferim cate putin si incet

Prin urmare, cred ca respectul, aprecierea, afectiunea, intelegerea, trebuie oferite in timp, incet, pe masura ce il cunosti pe celalalt si ai incredere in el.

Nici chiar dupa multa munca si dorinta intensa sa nu fie oferite de tot si irevocabil. Sa nu creezi acea senzatie de deplina siguranta care, pentru ca nu depui nici un efort pentru a o obtine si pentru ca este multa, pe gratis, ajunge destul de repede sa te plictiseasca. Sa avem rabdare, sa construim 🙂

Exprimat si pe empower

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

 1. costiman says:

  intotdeauna mi-a placut sa trag de oameni, deci,conform tranzitivitatii am tras de fiare, deci am muschi.Avand muschi,automat am devenit vanator.In aceasta postura am ajuns sa cunosc mila sau tandretea fata de cei mai piperniciti fizic si psihic.
  In orice caz, imi place sa ofer tot fara prea multe pretentii si asta ma face sa ma simt bine.Fiind in zodia taurului, misterul nu intra pe lista mea de bucate.

 2. fatacuportocale says:

  Taur si eu si lista de bucate e lunga 🙂 Misterul nu mi se pare nici mie o delicatesa, poate doar la primele muscaturi, in rest chiar dimpotriva 🙂

 3. Gabi says:

  Depinde ce nevoi iti creezi. Piramida lu’ ala e un model ideal dar ca orice piramida te lasa cu ochii in soare (efectul piramidal). Cati nu mureau de foame si aveau cu totul alte nevoi imperioase decat cele in conformitate cu Maslow… Sau cati nu sunt imbuibati cu de toate si n-au nicio apasare existentiala sau nevoie artistica. La extrem e buna dar de la extrem si pana in varf realitatea e discontinua pentru puterea noastra de perceptie. Oricum si eu sunt taur asa ca ii dau dreptate lui costiman, ce atatea mistere, sa trecem la actiune 😀

 4. teo says:

  e cineva din alta zodie?Intra Urania in somaj tehnic!

 5. teo says:

  de fapt sunt costiman deghizat in teo care mi-a schimbat id-ul.Nu m-am suparat pe ea, o las sa faca schimbari de nume sa se obisnuiasca.

 6. costiman says:

  in ultimul timp ne oferi chiar foarte incet si putin cate ceva de citit!!Iar ai plecat de-acasa? Mai, mai, mai,copchii astia!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.