Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Optimism. Tenacitate. Curcubeu

Written By: fatacuportocale - Jan• 24•09

De cand ma stiu lumea imi spune ca sunt (prea) optimista

Nu vad decat partea buna a lucrurilor, calitatile oamenilor, invatamintele din orice situatie oricat de dificila ar fi, si asa mai departe. Imi place sa zambesc, sa rad, sa fac glume, sa ironizez, sa ma joc, sa ma entuziasmez, sa fac totul cu pasiune. De multe ori insa, din prea mult entuziasm si dorinta de a face lucruri care mi se par frumoase, dau impresia ca le pot face desi nu am avut anterior o experienta care sa ma fi facut sigura de asta. Doar cred cu tarie.

Asa ca incep sa fac lucruri simtind ca pot si invat din mers. De multe ori mi-au iesit bine, alteori i-am dezamagit pe cei implicati care si-au format asteptari mai mari decat mine 🙂 Totusi, invat repede si pana la urma, daca au avut rabdare, le-am contrabalansat dezamagirea initiala cu o multumire imbucuratoare. Sau asa imi place sa cred (sper sa nu fi fost din complezenta) 😛

Proactiva cum sunt si optimista ca totul va iesi bine, ca voi reusi, am fost de multe ori numita naiva. Totusi, credinta pe care am avut-o m-a miscat sa fac mai mult, sa devin mai repede ceea ce vroiam. M-a facut sa am ambitie si astfel chiar sa realizez niste lucruri. Tot asa, m-a facut sa ranesc niste oameni sau sa-i fac sa nu prea aiba incredere in mine.  Iar increderea foaaarte greu se poate recastiga. Doar cu multa vointa si, din nou, cu credinta ca voi reusi.

La zodia mea spune ca singura calitate e tenacitatea 🙂

Asa mi-a zis si un om extraordinar, profesor la facultatea pe care am facut-o, in primul an. Aveam o materie grea – Imagologie istorica – unde trebuia sa alegem un conducator, sa citim tot ce a scris, sa folosim un instrument de masura, incat sa-i definim imaginea in functie de niste indicatori (politic, militar, uman, etc) si subindicatori (autoritar, bun strateg, milos, etc). Toata lumea a ales domnitori romani, oameni usor de “imaginat”, eu l-am ales pe insusi Napoleon 🙂 Dupa ce m-am chinuit mult cu lucrarea, foarte mandra am predat-o si apoi m-am dus la examenul care era oral – o parte conta lucrarea si o parte sa stiu teorie. Despre lucrare mi s-a spus ca “are sclipici” insa e foarte slaba, superficiala… Bineinteles ca am vazut negru in fata ochilor si mi-au dat lacrimile de ciuda. Am luat 6.

Insa lucrurile nu s-au oprit aici. Am refacut lucrarea, urmand indicatiile pe care le primisem pe marginea ei, si am fost la marire. Acolo mi s-a spus ca e mai bine, insa tot am scapat mai multe lucruri. Am luat 8. Totusi, lucrurile nu se termina nici aici 🙂 Desi nu aveam voie, am fost si in sesiunea de RR (destinata celor care picau la restanta), din nou cu lucrarea, rerefacuta si teoria rereinvatata. De data aceasta mi-a spus ca da, e iarasi un pic mai bine, insa nu perfect (era o materie stiintifica).  Iar la teorie nu am stiut chiar tot, iar ma enervasem ca nu pot face ceva perfect si in momente de acest gen nu mai gandesc limpede 🙂 Cu toate acestea, profesorul meu minunat, mi-a spus “iti dau 10, pentru tenacitate. ca sa nu mai tot bati drumurile pana aici” 🙂

Cred ca aceasta poveste este foarte relevanta pentru ceea ce inseamna tenacitate si optimism. Da, cred ca am facut putine lucruri perfect pana acum, as putea sa le numar pe degete. Desi mi-a placut matematica si fizica, mai mult mi-au placut oamenii. Iar ei nu sunt niciodata perfecti.

Nu cred ca trebuie sa ii blamam nici pe cei optimisti, proactivi, ca vor sa faca multe lucruri si cred ca or sa le iasa bine, nici pe cei mai pesimisti sau reactivi care fac doar lucrurile care stiu ca vor iesi bine si asteapta momentul oportun.

In final, sa mai spun o mica poveste. Am fost ieri invitata la un film. Dupa ce am platit biletele si ne-am asezat in sala, dupa ora de incepere a filmului suntem anuntati ca s-a stricat ceva la proiector si vor trebui sa ne dea banii inapoi fiindca filmul nu va mai rula. Apoi am fost sa bem ceva, iar eu, optimista cum sunt, am comandat un cocktail Rainbow. Ce mi s-a adus insa, a fost o bautura de o culoare ingrozitoare – exact cea de mai jos, care nu exprima in nici un fel curcubeu, chiar dimpotriva. Insa la gust (da, am avut curaj sa incerc), era impresionant de dulce.

Am zambit, am ras. Viata e uneori ironica 🙂

rain-bow1

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Comments

 1. bhuttu says:

  Hmmm… esti sigura ca folosesti “proactiv” cum trebuie?

 2. Gia says:

  da, “persoana proactiva” inteleasca ca “persoana care preia initiativa” 🙂

 3. theheartcollector says:

  Sa refaci o lucrare de 3 ori… Hm… De asta eu prefer sa studiez, in principiu, doar stiintele exacte unde nu prea e loc de subiectivism…

  Daca ajung sa refac ceva si clientul (adica profesorul :P) tot nu e multumit de rezultat inseamna ca acel om nu e in stare sa explice ce vrea. Desigur, ma refer doar la domenii pe care sunt constient ca le stapanesc bine. Sunt convins ca si tu stapaneai bine materia respectiva pentru ca altfel nu vad de ce te-ai fi ambitionat sa refaci acea lucrare de asa multe ori….

 4. Ama says:

  curcubeul e una, dar sa refaci lucrarea de trei ori e alta :)))

 5. Christian says:

  la ce film ai fost invitata?
  si… nu l-ai intrebat pe ospatar dc stie ce culori are curcubeul. sau dc stie cum se traduce rainbow? 🙂

 6. Alyna says:

  super dragutza povestea ta 🙂
  Imi amintesc ca am facut si eu Imagologie istorica la facultate, dar nu mai stiu nimic despre vreo lucrare asemanatoare. Nici nu imi mai amintesc ce profesor am avut.:D
  In fine, mi se pare ca povestea ta e foarte misto pentru ca dovedeste ca ti-ai dorit din tot sufletul sa faci ceva si te-ai chinuit si te-ai ambitionat foarte mult pana cand ai reusit. Eu spre deosebire de tine nu pot spune asta, dar te admir pentru ca ai facut-o. 🙂

 7. Curcubeu intr-un pahar de cerneala.

 8. fatacuportocale says:

  – Cristian, Righteous kill era 🙂

  – Ovidiu, 🙂

  Alyna, nu stiu cat de sanatoasa e ambitia asta cateodata, in lipsa priceperii exacte 😀

  Mircea, da…

  Incantata de cunostinta, va mai astept pe aici 🙂

 9. theheartcollector says:

  Righteous Kill… Bun film 🙂

  Cand scapi de sesiune? Poate vii si cu mine la un film 🙂

 10. Petra H says:

  foarte tonica povestea ta. imi place sa gasesc oameni optimisti, mai ales daca eu nu sunt la maximul de energie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.