Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Mierea

Written By: Gia Codrescu - Nov• 24•09

honey42V-ati gandit vreodata la miere? Ni se pare normal sa cumparam cate un borcan de miere, sau sa primim un pliculet la ceai. Stim sa facem prajituri sau biscuiti cu miere, bem lapte cu miere, am inventat chiar si gel de dus sau sampon cu extract de miere. V-ati gandit insa la albine, la cele care fac mierea si sunt singurele care cunosc reteta?

Mierea (din latină melem; în greacă μελιττα înseamnă “albină”) este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucrarea nectarului sau manei de către albine şi depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populaţiei din stup.” Deci a populatiei din stup! 🙂

“Producerea mierii de către albine este un proces complex de transformare a materiei prime în miere, începând cu recoltarea şi terminându-se cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele lucrătoare recoltează nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) şi le înmagazinează un timp în guşă, unde sunt amestecate cu salivă, iar la sosire transferă conţinutul zaharat albinelor din stup, care îl prelucrează în continuare, până se obţine produsul finit.” Deci este foarte greu de produs! 🙂

“Atât aspectul, culoarea, consistenţa şi gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conţinutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine.” Nici nu e de mirare ca am vrut sa ne-o insusim!

“Albinele sunt adaptate la hrănirea cu nectar şi polen, primul ca sursă de energie (din cauza conţinutului de zaharuri), al doilea ca sursă de proteine (folosit mai mult la hrănirea larvelor).”

Si asa deci, oamenii au descoperit intamplator mierea si ce si-au zis? E minunata. Dragutele de albine o fabrica iar noi ce sa facem altceva, decat sa le facem captive si sa le punem sa munceasca pentru noi. Adica sclavagism in toata regula, sau mi se pare?

apicultorIa uite la ce tratamente sunt supuse albinele ce nu au fost intrebate daca vor sa munceasca pentru oameni, carora nu li se ofera nimic, de pe un site de Apicultura:

– Li se schimba regina, pe motive de varsta – pei nu e discriminare? “S-a stabilit ca numai o matca tanara poate face fata la un ritm constant de depunere a puietului.In acest scop nu trebuie sa toleram in stupina matci mai batrane de 2 ani si in decursul verii sa facem inlocuirile necesare.”

– Li se reamenajeaza casele, fara aprobari “O alta cauza a scaderii depunerii puietului de catre matca este blocarea cuibului cu miere sau pastura. Odata cu apropierea toamnei si in prezenta unui cules mediu, instinctiv, albinele blocheaza cuibul, cautand sa-si asigure necesarul de rezeve de hrana. Practic se intampla ca matca sa nu mai aiba unde depune oua, numarul celulelor libere scazand drastic. Pentru a inlatura acest neajuns, la stupii orizontali si verticali cu magazine se introduc periodic in mijlocul cuibului faguri claditi”

– Minoritatea numita “trantori” este de asemenea discriminata “Fagurii ce raman in cuibul familiei trebuie sa fie bine construiti, fara celule de trantori sau alte defecte. Toti fagurii care nu corespund criteriilor vor fi scosi fara a sta prea mult pe ganduri.”

– Albinele sunt reduse la stadiul de masinarii “In cazul in care hranirea de completare se face cu sirop de zahar trebuie ca la aceasta sa participe in principal albinele care nu vor intra in iarna. Daca nu respectam recomandarea atunci albina din iarna va fi uzata si incapabila sa asigure o viata normala in stup (ele vor muri inainte de a creste generatiile noi de puiet).”

– Albinele nu sunt lasate sa se distreze, ele trebuie sa munceasca incontinuu “familiile sa fie in stare activa, stiut fiind faptul ca o familie aflata in stare de roire sau in preajma roitului isi diminuiaza mult activitatea”

873598_64446923Si in final, sa vedem si care e procesul prin care albinelor li se fura mierea de sub antenute, lasandu-le cu strictul necesar sau chiar mai putin, ca ele sa munceasca in continuare:

“Cum scoatem ramele pline: aceasta lucrare se face cu ajutorul afumatorului si a daltii apicole. Mult hulitele “podisoare izgonitoare, chimice” nu se vor folosi, pentru ca prin continutul lor de substanta activa, riscam sa contaminam mierea. In schimb se pot folosi izgonitoare cu sicana.

Fagurii de scos se tin deasupra stupului si prin cateva miscari bruste scuturam albinele. Atentie mare la matca: din diferite motive aceasta poate fi aici si riscam sa o vatamam. Albinele care raman se perie cu o pana sau o pensula speciala, dupa care punem rama in ladita de transport.

Executam operatiunea cu grija si rapid pentru a nu starni furtisagul in stupina. (…)

Extractia efectiva a mierii cuprinde doua lucrari : descapacirea fagurilor si extragerea propiu-zisa a mierii din faguri. (…) La descapacire cutitul se tine in pozitie orizontala, cu partea inferioara a lamei in unghi de 35 grade fata de suprafata fagurelui. Actionam cutitul cu miscari scurte aplicate de sus in jos.

Folosirea extractorului tangential se face intr-o prima faza cu multa atentie pentru ca fagurii sunt grei si s-ar putea rupe. Dupa ce intoarcem fagurii pe partea opusa, putem mari turatia pana la 200-250 ture/min. Dupa extractie, fagurii goliti se dau familiilor pentru a fi curatati.” Cu alte cuvinte, albinelor li se lasa resturile…

cititi mai multe pe siteul plin de intelepciune dictatoriala si latifundiara, stuparitul.com

1152749_44564143Pe de alta parte, v-ati gandit vreodata cat de indispensabile sunt albinele intregului ecosistem? Ele sunt cele care efectueaza polenizarea, vantul de obicei nu e de ajuns. Daca nu ar mai face asta, florile s-ar ofili, plantele ar muri, iar cum oxigenul depinde de plante… intelegeti voi 🙂

Si daca totusi mancam miere, macar sa le multumim in gand, la fiecare lingurita, acestor creaturi minunate 🙂

– ganduri provocate de vizionarea filmului Bee Movie, care incepe cu talc “According to all known laws of aviation, there is no way a bee should be able to fly. It’s wings are too small to get its fat little body off the ground. The bee, of course, flies anyway, because bees don’t care what humans think is impossible.” mai multe citate aici, si va indemn sa vedeti filmul 🙂 –

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Comments

  1. Zorin says:

    este alimentul cel mai complex; imi amintesc cu placere de copilarie, cand il ajutam pe bunicu’ la stupi

  2. gia says:

    si le-ai multumit? 🙂

  3. Miere says:

    Am vazut filmul si pot sa spun ca mi-a placut. E clar cu rol moralist si se adreseaza in special copiilor insa cred ca se poate bucura de el oricine. Societatea albinelor este dupa parerea mea cea care este cel mai aproape de perfectiune. Nu stiu daca s-ar preta oamenilor un sistem asemanator, dar in cazul stupului colonia este mult mai importanta ca individul in parte. Familia de albine functioneaza ca un organism viu.
    Nmai bine!
    Bifred miere de albine!

  4. ichim dan says:

    sunt incepator si doresc cit mai multe sfaturi despre apicultura,de unde se pot cumpara stupi si slte scule,matci…………

  5. Miere says:

    Sunt multe locuri; in primul rand de unde esti, in ce zona a tarii? poti sa intrii la mine pe site si sa imi scrii un mail, cunosc multi stupari in diferite zone. Numai bine!

  6. Albina says:

    Un articol foarte bun!!!
    Imi place.

  7. Cred ca aceste fapturi, albinele, lucreaza pentru noi de secole. Noi am invatat in schimb sa le protejam si sa le ingrijim. Cred ca si ele beneficiaza de pe urma noastra.
    Dar ca sa ai grija de aceste insecte iti trebuie multa pricepere si dragoste fata de ele. Fara aceste doua lucruri nu putem avea grija de ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.