Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

IMPORTANTA DIFERENTEI

Written By: fatacuportocale - Nov• 13•07

Toţi suntem nişte câştigători. Căci toţi provenim din acel spermatozoid campion care şi-a împins cei trei sute de milioane de concurenţi.

A câştigat dreptul de a-şi transmite seria lui de cromozomi care au făcut să exişti tu şi nu altul.

Spermatozoidul tău a fost cu adevărat dotat. Nu s-a rătăcit în nu ştiu ce ungher. A ştiut să găsească drumul cel bun. Poate că a făcut în aşa fel ca să bareze calea altor spermatozoizi rivali.

Multă vreme s-a crezut că spermatozoidul cel mai rapid reuşea să fecundeze ovulul. Nici vorbă de aşa ceva. Câteva sute de spermatozoizi ajung în acelaşi timp în jurul oului. Şi stau acolo aşteptând, agitându-şi filamentul. Numai unul dintre ei va fi ales.

Deci ovulul alege spermatozoidul câştigător din toată masa de spermatozoizi solicitanţi care se înghesuie la uşa lui. Conform căror criterii? Cercetătorii şi-au pus mult timp această întrebare. Recent au găsit soluţia. Ovulul îl alege pe acela care “prezintă caracteristicile genetice cele mai diferite de ale sale“. Problemă de supravieţuire. Ovulul nu ştie nimic de cei doi parteneri care fac dragoste deasupra lui, aşa că încearcă pur şi simplu să evite problemele de consanguinitate. Natura face ca cromozomii noştri să tindă să se îmbogăţească cu ceea ce e diferit de ei, nu cu ceva similar lor.”

Edmond Wells,

Enciclopedia cunoaşterii relative şi absolute, volumul III

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Comments

 1. aaaaa Georgiana, am dat din intamplare pe blogu tau, de pe celor de la mc cann, vad ca faci o treaba buna, imi place importanta diferente, este important sa facem diferente, adica sa discriminam, ca altfel lumea asta ar fii o supa uniforma si acra, bleah. ei bine toate intr-o masura. sper ca ma mai tii minte, tibi, si avea paru cret, si vorbesc desori aiurea, de exemplu azi m-a intrebat o baba daca in magazinu ala se vand seminte, si i-am raspuns, nu stiu nu am mancat seminte in viata mea… santate!!

 2. fatacuportocale says:

  Buna Tiberiu, din pacate commentul tau a fost raportat ca spam si abia acum l-am vazut 🙂
  Daca il ai si tu ca mentor pe Andrei Tripsa si daca spui ca ai parul cret, inseamna ca ai stat in dreapta mea la briefing ? 🙂 Make me remember you 🙂

 3. de obicei, spermatozoizii aia ajung la ovul cand deja deasupra lor actul s-a finalizat 😀
  deasupra lor e doar fumul de tigara :))

 4. fatacuportocale says:

  ei dar ce daca s-a finalizat, poate urma un al doilea, asa ca sa se faca o diversiune – aia micii sa isi vada linistiti de drum 🙂 banditii… 🙂

 5. inca nu am auzit de tipul care poate incepe al doilea act dupa numai cateva secunde 😀
  sa mi-l prezinti si mie sa ma invete care e smecheria ca ar fi folositoare in viitor :))

 6. fatacuportocale says:

  discutabil 😛
  dar cred ca ne-am indepartat de la ideea post-ului 🙂

 7. ideea e ca eu am dreptate in general 😀 si ca daca e adevarat ce spui tu in post atunci e ceva de invatat din el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.