Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

FRICA

Written By: fatacuportocale - Aug• 07•08

“Pentru a înţelege absenţa fricii la furnică, trebuie să ne amintim că ansamblul furnicarului trăieşte ca un organism unic. Fiecare furnică în parte joacă acelaşi rol cu celula unui corp omenesc.

Extremităţile unghiilor noastre se tem oare că vor fi tăiate? Firele de păr de pe bărbie se înfioară la apropierea briciului? Degetul nostru gros de la picior se sperie atunci când e pus să încerce temperatura apei dintr-o cadă, care poate că e clocotită?

Ele nu simt frică deoarece nu există ca entităţi autonome.

La fel, dacă mâna noastră stângă o ciupeşte pe cea dreaptă, ea nu va trezi duşmănia acesteia din urmă. La fel, dacă mâna noastră dreaptă e împodobită cu mai multe inele, ea nu-i va provoca stângii vreo reacţie de gelozie. Grijile şi preocupările dispar complet când uiţi de tine pentru a nu te mai gândi decât la ansamblul organismului-comunitate.

Poate că acesta este unul din secretele reuşitei sociale a lumii furnicilor.”

EDMOND WELLS,

Enciclopedia cunoaşterii relative şi absolute, volumul II

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

  1. Paula says:

    Cred ca pe asta au mizat si marile actiune de manipulare a maselor. La fel si psihologia multimilor. Cand oamenii isi pierd identitatea pierd o data cu ea si multe alte lucruri care le garanteaza individualitatea, puterea de a lua decizii…ceea ce poate fi foarte prericulos.

  2. fatacuportocale says:

    Exact Paula, atunci cand esti om si parte a unui organism esti dispensabil si se presupune ca nu mai simti nimic, se omoara individualismul (sau se incearca).

    Ca furnica insa e bine ca te nasti specializat si poti comunica cu celelalte foarte bine, chiar in acelasi timp, de la distanta, chiar total si vrei sa fii una cu ele sa duci la bun sfarsit misiuni. In al doilea caz nimic nu este impus, asta e marea diferenta 🙂

  3. Iulia says:

    Secretul furnicilor: sunt foarte specializate si actioneaza pe baza unor algoritmi simpli. Nu sunt inteligente deloc la nivel individual. Rezultatele extraordinare se datoreaza interactiunii dintre furnicile din aceeasi colonie. Roiul e mai tare decat furnica 🙂

    Avem multe de invatat de la furnici in ceea ce priveste organizarea si eficienta…

  4. fatacuportocale says:

    Nu stiu daca nu sunt inteligente la nivel individual… 🙂 De cand am citit Trilogia furnicilor as inclina sa cred contrariul – reusesc sa fie inteligente si individual si in societatea lor. Dar roiul da, e mai important decat furnica.

    Da da, sa invatam 🙂

  5. celalalt says:

    Treaba asta cred ca poate fi privita din mai multe unghiuri.
    Cum ziceati si voi mai sus, cand faci parte dintr-un organism, individualitatea se pierde, devii dispensabil, usor de manipulat, etc.
    Dar prea multa individualitate, nu cumva strica? Nu cumva te trezesti singur? Mic? Insignifiant? Esti unic, dar cu ce folos? Apartenenta la un grup nu cumva iti oferea forta?
    Divide et impera? (nu stiu daca am scris bine) cred ca e la fel de periculoasa ca si pierderea individualitatii.
    Eu cred in echilibru. Cred ca adevarul e undeva la mijloc. Cred ca suntem unici, dar, in acelasi timp, puternici.
    Comunismul a falimentat, dar oare Democratia nu scartaie din toate incheieturile?

    Am vazut un documentar interesant, despre felul in care celulele se strang de buna voie in comunitati, pentru o hranire mai eficienta si o protectie mai buna. Bruce Lipton – Where Mind and Matter Meet(Merita vazut).
    Cat despre, individualism, e tratat pe larg in cartea lui Michel Houellebeq-“Particule elementare”(sta mi-a fost recomandata :)).E chiar interesant cum, de la individualitate, s-a ajuns la miscarea Hippie, la libertatea sexuala, la New Age, la pierderea moralitatii, ca apoi sa se ajunga la crima.
    Despre dusmania dintre dreapta si stanga, esti sigura ca nu exista? Daca intr-o zi anume, mie-mi place mai mult stanga, esti sigura ca dreapta nu se supara? 😀
    Sorry ca m-am lungit atat de mult! 😀

  6. fatacuportocale says:

    se supara intregul daca faci dicsriminari intre partile lui 😛

  7. Paula Marcu says:

    Edmond Wells e cumva frate cu H.G.Wells?

  8. fatacuportocale says:

    Edmond Wells nu cred ca e frate cu nimeni din simplul motiv ca nu exista 🙂 este un personaj din Trilogia Furnicilor de Bernard Werber 🙂

  9. Paula Marcu says:

    Cand uiti complet de tine te preocupi exclusivi de griji si de preocupari.Cel putin in opinia mea, iar ansamblul organism-comunitate infloreste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.