Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Dracula – cel mai cunoscut personaj

Written By: fatacuportocale - May• 20•08

De cate ori am stat de vorba cu oameni din alte tari si aflau ca sunt din Romania, primul lucru despre care intrebau si zambeau era Dracula.

Mai ales cand veneau aici, isi doreau sa vada Castelul Bran. Reactia celor mai multi romani atunci cand auzeau aceste dorinte? Le spuneau ca acela nu este defapt castelul lui Dracula, ci un castel in care a stat la un moment dat Vlad Tepes, care nu era vampir, doar un domnitor roman. Sa nu se ingrijoreze sa umble noaptea pe afara, cel putin nu din cauza strigoilor, ci mai curand a cainilor sau hotilor…

Ce stim despre Dracula?

Dracula este un brand romanesc lansat de un irlandez. Iar acesta este poate si motivul pentru care a devenit cunoscut. Scriitorul Bram Stoker a scris romanul sau in 1897. Acesta si-a bazat povestea personajului principal, Contele Dracula, pe elemente de mitologie romaneasca si pe elemente istorice, caracteriale specifice lui Vlad Tepes. Actiunea romanului se petrece in Transilvania.

Dracula has been attributed to many literary genres including vampire literature, horror fiction, the gothic novel and invasion literature. Structurally it is an epistolary novel, that is, told as a series of diary letters. Literary critics have examined many themes in the novel, such as the role of women in Victorian culture, conventional and repressed sexuality, immigration, colonialism, postcolonialism and folklore. Although Stoker did not invent the vampire, the novel’s influence on the popularity of vampires has been singularly responsible for many theatrical and film interpretations throughout the 20th and 21st centuries.

Mai mult decat atat, cartea a fost de mai multe ori ecranizata, ceea ce i-a conferit subiectului o si mai mare notorietate.

Dracula has been the basis for countless films and plays. Three of the most famous are Nosferatu (1922), Dracula (1931), and Bram Stoker’s Dracula (1992). Nosferatu, a film directed by the German director F.W. Murnau, was produced while Stoker’s widow was alive, and the filmmakers were forced to change the setting and the characters’ names for copyright reasons. The vampire in Nosferatu is called Count Orlok rather than Count Dracula.

The character of Count Dracula has remained popular over the years, and many films have used the character as a villain, while others have named him in their titles, such as Dracula’s Daughter, Brides of Dracula, and Zoltan, Hound of Dracula. An estimated 160 films (as of 2004) feature Dracula in a major role, a number second only to Sherlock Holmes. The number of films that include a reference to Dracula may reach as high as 649, according to the Internet Movie Database.

Informatiile le gasiti aici.

Cum si-a castigat Vlad Tepes renumele ?

Numele de Dracula, i-a fost atribuit lui Vlad Tepes o data datorita faptului ca acesta semna cu numele Drăculea, adica fiul lui Vlad Dracul (nume care i s-a atribuit acestuia in urma primirii unei decoratii de la regele Ungariei, decoratie ce infatisa un dragon) si a doua oara datorita mitologiei ce s-a format in jurul lui in urma actiunilor intreprinse.

Intregul imaginar din jurul lui Vlad Tepes este extrem de bogat, acesta generand povesti terifiante mai ales in randul dusmanilor cu care se confrunta. In legatura cu acesta a fost pusa in discutie ipoteza crearii deliberate a unei imagini diabolice/ satanice in scopul rezolvarii, prin utilizarea acesteia ca arma psihologica, a conflictelor evident disproportionate in care principele muntean era implicat.

Vlad Tepes a promovat in mediile externe un tip de imagine nou, ce nu mai fusese utilizat pana atunci, socant pentru publicul lui tinta. Tragerea in teapa, metoda utilizata cu precadere pentru pedepsirea raufacatorilor supusi sau a prizonierilor dusmani avea ca scop determinarea nefericitului sa-si recunoasca durerea, ceea ce il facea astfel sa decada in ochii celorlalti si infatisarea unei imagini a mortului-viu, acesta ramanand in pozitie verticala.

El utiliza o metoda de lupta originala, pe timp de noapte cand dusmanii dormeau in fata corturilor cu focul stins, el isi trimitea soldatii cu torte aprinse sa scoata sunete nefiresti, sa alerge haotic si sa-i injunghie in somn. Mai mult, povestirile spuse de apartenenti ai popoarelor cu care s-a confruntat, generau imagini ingrozitoare despre actiuni ale lui Vlad Tepes ce nu pot fi descrise aici. In orice caz, un lucru comun tuturor este sangele de care domnitorul se pare ca era “insetat”.

Elemente de mitologie romaneasca

Strigoii – pot fi vii sau morti. Primii erau imaginati ducand o viata nocturna, dupa miezul noptii iesindu-le sufletul pe gura si bantuind pustietatile satului sau gospodariile. De activitatea acestora sunt legate credintele despre recoltele slabe, spurcarea fantanilor, starpirea vacilor, pocirea trecatorilor. De asemenea, se credea ca stigau pe nume pe cei cunoscuti, prevestindu-le astfel moartea. Imaginarul traditional ii reuneste pe acestia in trei nopti, de Sf. Toader, Gheorghe si Andrei, cand acestia savarsesc ritualuri satanice.

Mortii-strigoi ieseau la miezul noptii din morminte si se transformau in animale care bantuiau in jurul satului sau prin gospodarii. Se credea ca ei sunt raspunzatori pentru aparitia molimelor, pocirea sau innebunirea de spaima a oamenilor.

Moroii – fapturi demoniace provenite din copii morti in conditii anormale – inabusit in scutece, inecat in copaie, sau nebotezati. Acestia actioneaza indeosebi asupra parintilor lor pe care ii chinuiesc in somn.

Pricolicii – demoni reprezentati ca un om cu cap de lup sau ca un lup cu cap de om, care actioneaza numai noaptea, in pustietati si locuri rele si poate produce molime.

Tricolicii – om cu par de lup pe el provenit din incrucisarea unor lupi infernali cu oameni adormiti in padure. Umbla noaptea distrugand tot ce este viu.

Marketing cultural

Cred ca se pot face multe povesti pornind de la brandul ce deja exista, brandul Dracula. Trebuie doar sa studiem cu atentie istoria lui Vlad Tepes si mitologia romaneasca despre fapturile malefice. Apoi aceste povesti, prin literatura, filme, festivaluri, evenimente si promovare turistica pot construi ceva foarte frumos si specific noua. Ce spuneti ? 🙂

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Comments

 1. theheartcollector says:

  Interesant articol 🙂
  O combinatie foarte buna intre mit, istorie si fictiune. Oricand sunt binevenite articole care dezbat teme istorice. Mai astept si altele, poate nu atat de mult legate de fictiune.

  Dracula e un personaj exploatat de foarte multe industrii, nu doar de cea a filmelor (jocurile de calculator sunt un bun exemplu).

  Eu unul nu as vrea ca acest personaj sa fie singurul lucru pe care sa il cunoasca restul natiilor despre noi. Istoria ne prezinta ca pe un popor pasnic si nu insetat de sange ca si Dracula. De aceea am preferat sa nu’l mentionez in comentul pe care l-am lasat la articolul “Country branding”.

  Dupa cum spuneai si tu, Bram Stoker a scris romanul, nu un roman, iar filmele a fost realizate probabil pe la Holywood deci putea fi vorba de orice domnitor, nu neaparat Tepes. Sunt curios cati ar mai fi stiut detalii despre cum isi pedepsea el dusmanii daca nu i se atribuia numele de Dracula. Probabil ca Attila sau Hannibal ar fi fost candidati mai buni pentru acest personaj 😛

  “Mai mult, povestirile spuse de apartenenti ai popoarelor cu care s-a confruntat, generau imagini ingrozitoare despre actiuni ale lui Vlad Tepes ce nu pot fi descrise aici.”

  De ce nu pot fi descrise aici? 😀

  PS: eu as fi pus poza de pe albumul “Fear of the Dark” de la Iron Maiden la sfarsit 😉

 2. fatacuportocale says:

  “Eu unul nu as vrea ca acest personaj sa fie singurul lucru pe care sa il cunoasca restul natiilor despre noi. Istoria ne prezinta ca pe un popor pasnic si nu insetat de sange ca si Dracula.” Uite vezi ? alt exemplu de atitudine ca cea pe care am descris-o in primul paragraf. De acord, sa nu fie singurul, insa de ce sa il respingem pe Dracula 🙂 dupa ce ca ne-a fost oferit aproape pe gratis ? Eu spun sa mizam pe el, pentru ca este deja cunoscut si poate fi si mai mult 🙂

  “De ce nu pot fi descrise aici? ” Crede-ma, nu vrei sa stii 🙂

 3. teheartcollector says:

  OK, bine, cedez (desi nu imi sta in caracter) si iti dau dreptate 😀 dar… DAR… Chestia asta ar trebui facuta intr-un mod mai elegant. Nu mi se pare normal ca multa lume sa ramana cu ideea ca Vlad Tepes se hranea cu sangele turcilor sau chestii de genul 😛

  Legat de a 2-a chestie… astept detalii pe mess 😀 chiar sunt curios. Do your worst 🙂

 4. costiman says:

  @theheartcollector:
  vei ceda, o sa vezi! Asculta un om batran si cu putina experienta: vei ceda din ce in ce mai mult!!!!
  In ceea ce priveste alimentatia lui Vlad Tepes, sunt 2 ipoteze: s-a alimentat sanatos si nu manca decat gatit acasa sau manca in restaurante si prin vecini, sau din vecini, la urma urmei si turci ca doar erau si aia oameni. S-au scris si cateva povestioare de la o petrecere de nume a lui Vladut unde s-au tras in teapa 30 turci in cinstea sarbatoritului si ospatarita angajata de firma de catering a preparat toata seara cocteiluri Bloody Mary …ghici cu ce???

 5. costiman says:

  hello, fata de culoarea aliantei!!!

 6. costiman says:

  alb- albastru-Oltenia, Craiova. Nu, sunt sucevean maritat in Buzau.
  Victor este Victor Becali.
  Am crezut ca ai amortit.

 7. theheartcollector says:

  @costiman

  Stii cum se zice, barbat fiind, pe masura ce treci prin viata, trebuie sa respecti niste reguli de baza care se aplica in ordinea urmatoare, o data cu inaintarea in varsta:

  1. Parintii au ntotdeauna dreptate;
  2. Profesorii au intotdeauna dreptate (pana la proba contrarie :D);
  3. Seful are intotdeauna dreptate;
  4. Clientul are intotdeauna dreptate;
  5. Prietena / Sotia are intotdeauna dreptate.

  Pana acum am ajuns sa le cunosc doar pe acestea. Probabil ca mai sunt si altele care le voi aduna de-a lungul anilor… Am ajuns sa aplic totul pana la regula 4 inclusiv 😀 si, cum nu imi place sa fiu tipicar, o ignor pe a 5-a 😛

 8. Trafikkk says:

  Asa e …dracula..imi place istoria lui 😛 😀 ;d
  __________________________________________________________________

  1.Muzica ,
  2.Filme ,
  3.Jocuri ,
  4.Miniclipuri ,
  Toate acestea numai pe http://www.web-top.ucoz.com

 9. bhuttu says:

  E un nou fel de a privi conceptul Dracula, si – ca noutate – unul benefic. Intr-adevar e de preferat sa exploatam mitul in loc sa-l respingem, si in contextul asta sunt de plans lipsa de promovare pe care o au obiective importante legate de Tepes, cum ar fi Manastirea Snagov (unde se presupune ca e ingropat), cetatea Poenari si – poate in primul rand – Curtea Veche, sufocata de noxe si beton.

  Cat despre geneza mitului, exista o ipoteza de mare popularitate printre istorici si pe care tu n-ai mentionat-o: imaginea de “bautor de sange”, “manacator de copii” etc. a fost capatata de Vlad datorita negustorilor brasoveni, carora le-a ridicat privilegiile comerciale pe care le aveau in Valahia. In semn de protest, si probabil pentru a-l inlatura, ghildele negustoresti din Brasov au inceput sa raspandeasca la curtile senioriale occidentale brosuri infatisandu-l pe Vlad ca pe un monstru. Restul e legenda. 🙂

 10. ilu says:

  avem o mitologie foarte frumoasa si a trebui s-o o promavam
  un commetn spunea ca de ce sa nu ne folosim de el dar eu ca ardelean nu-mi place sa fiu asociata cu creaturi sangeroase

 11. giany says:

  hey salut ! as avea nevoie de mai multe detalii daca este posibil ! trebuie sa-i fac o analiza caracteriala si trebuie sa am la cunostinta mai multe fapte… multumesc.sper sa ma ajutati 😀

 12. […] Totusi, m-am gandit a mitologia romaneasca, la povestile noastre despre care am scris putin aici si aici, si la faptul ca in Romania inca gasesti naturalul. Romanii sunt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.