Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Cel mai iubit dintre pamanteni – De observat

Written By: fatacuportocale - Jul• 17•09

Cum se joaca cel care il interogheaza pe Petrini cu emotiile si starile de spirit – cum la inceput induce o stare de relaxare ca interlocutorul sa inceapa sa se dezvaluie, cum deturneaza apoi discutia de pe terenul sigur al profesorului de filosofie, cum isi impune scurt si dur punctul de vedere, cum isi exercita puterea si il supune pe celalalt aratandu-se in final din nou prieten intorcand iar situatia spre gluma.

Nu e de gluma cu oameni ca ei.

Nu e de gluma deloc.

Deloc.

Comunismul – cel mai rau lucru care li s-a putut intampla oamenilor. Si celor care aveau puterea, findca a scos ce aveau mai rau in ei si celor carora li se impunea puterea, fiindca ii dezumaniza. Cred insa ca nici unii dintre ei nu sunt cu ceva de vina. Propaganda poate face ce vrea, din oricine. De observat ce adancuri poate avea fiinta umana.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Comments

 1. Cristian says:

  cu securistii, niciodata nu e de gluma.

 2. Ovidiu Miron says:

  De acord cu mare parte din ce ai scris, Gia.

  Mai putin cu ideea ca propaganda poate face orice din oricine. Aici nu mai subscriu. Propaganda poate face orice din oamenii care ii permit asta.

  Au fost si sunt multe exemple in istoria umanitatii de oameni care nu si-au vandut niciodata demnitatea chiar daca au fost torturati psihic si fizic. Ei sunt cei mai mari dusmani ai unui sistem totalitar. Nu pot fi manevrati. Si asta din cauza faptului ca in timp si-au antrenat mintea pentru a o directiona spre propriile dorinte.

  Dorinte care tin cont de propriile trairi si convingeri. Convingeri care nu pot fi schimbate de o doctrina impocrita, eronata si superficiala.

  E vorba de dezvoltare personala aici.

 3. denis says:

  Super film! Si mie imi place mult…
  Subscriu la ce spune Ovidiu. Daca esti indiferent, daca nu vrei sa stii in ce lume traiesti, atunci ai dreptate. Dar daca esti informat, propaganda nu te poate influenta. Dinpotriva. Efectul este invers decat cel scontat.
  Imi place noul look al blogului tau.. 🙂

 4. admin says:

  Of, suntem cam naivi, nu ne dam seama ce inseamna propaganda… Oricat de bine ai fi construit, cu valori, principii, tot ajunti sa uiti de ele in timp, prin suferinta, umilinta, frica – pe care nu o poti controla… frica de a ramane singur, de suferinta, de moarte… nu e de joaca… poate au fost cativa care au rezistat, cred ca din cei care s-au putut anula pe ei, dedubla, ca apoi cand au iesit sa se reintrupeze, sau cu o credinta in Dumnezeu foarte foarte puternica…

  de citit mai multe si aici http://www.experimentulpitesti.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.