Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Dansul ne salveaza

Written By: Gia Codrescu - Dec• 13•13

Tema: Scrie o povestire despre o nunta unde s-a intamplat o crima, din perspectiva miresei.

Fata lui popa Andrei

5 bani, 10 bani, 15, 25 de bani.

S-a urcat cu scara-n tei

5 bani, 10 bani, 15, 25 de bani.

Și s-a rupt scara cu ea

5 bani, 10 bani, 15, 25 de bani.

Și-a cazut in poala mea

5 bani, 10 bani, 15, 25 de bani.

 

Ce să-i faci?

O dezbraci, dai din craci și dai la vaci

Dar hai săraci.

Hai cu saxofonu’!

I-auzi, sus piciorul!


Ha ha. Tare mă amuză melodia asta. Și-mi amintește de nuntă. Stai să iau cocoșul din frigider. Așa. Cum ziceam. A fost o noapte nebună. Îmi pare rău că n-ai fost acolo. Cred că ai fi fost singura care s-ar fi distrat cu adevărat. Noi am fost cu stresul pe cap. Știi povestea. O singură dată m-am enervat de credeam că le iau gâtul la toți. Cum frate să verși paharul cu vin pe rochia miresei? Și nu orice vin. Bineînțeles, trebuia să fie roșu. Cred că a fost intenționat. Sută la sută. Proasta de sor-ta, cine? Îmi venea s-o bag cu capul în sarmale. Dar mi-a trecut repede. Mă știi. Eram sigură că se va întâmpla ceva de genul. Venus și Pluto erau în careu. Dar, în general, astrele erau favorabile. De aia am ales și data de 24 august. Mercur tocmai intra în Fecioară. Cocoșul ăsta e așa micuț, abia i-am îndesat o portocală. A doua nu cred că mai încape. Și conjuncția dintre Soare și Marte. Soarele aduce energie și Marte libertate.

A fost multă energie la nuntă. Am dansat în continuu. Ce ziceam? Așa, cu rochia. Da mamă, ne-am băgat apoi în baie să o curățăm cică. Nici o șansă. Noroc cu cealaltă proastă care se îmbrăcase în alb și mai avea o rochie de schimb. Cum să te îmbraci în alb la nuntă? Mă rog. Bine că a făcut-o de data asta și era și măsura mea. Câti morcovi să mai tai? Sau e de ajuns? Nucșoară? Am, da. O să pun. În fine, m-am schimbat. Chiar mă simțeam mai bine, fără corset. Și era și mai scurtă rochia, mai sus de genunchi. Acum erau toți ochii pe mine și mai și decât la început. Murea Erica de invidie, să o vezi. Ea e frumoasă și mi-e dragă așa, dar știu că dacă m-aș uita într-o parte ar pune mâna pe Andreiuț. Ăla se duce după cum bate vântul. Sper să-și bage minile în cap rapid, că avem treabă de făcut. Casa, apoi copiii, planurile pentru pensie. Aș vrea să plecăm într-o croazieră trans-atlantică. Ce zici? Să vedem America de sud. Băi, nu încape cu tot cu aripi, le tai, da? Și fac din ele o supă. Aș putea pune și capul la supă. Mișto. O să se lingă pe degete soțiorul. Diseară punem la punct înmormântarea. O să fie o bunătate. Supa, zic. Și friptura.

Da. Cum ziceam. Am dansat toată noaptea. Am fost pe la toți la masă și i-am luat la dans. Am făcut o șmecherie, știi? Pe lângă mărturiile de pe mese, care au fost purceluși-pușculiță, fiindcă ce-i mai greu în viață decât să strângi bani? Și ce plăcere când ai reușit. Am mai avut câte un bănuț argintat, cu gaură, ca un medalion, pe care îl dădeam invitaților când îi luam la dans. Să vezi ce se bucurau. Îl puneau în pușculiță și apoi îi vedeam doar pe ringul de dans. Ce să-ți zic? Contează mult să le dai tuturor atenție maximă. De la tine am învățat asta. Când stau cu cineva de vorbă mă întorc cu tot corpul spre el și parcă doar el ar fi pe lume. Toți se topesc când fac asta. A funcționat mișcarea cu bănuțul. I-am văzut pe mai mulți când au scos plicul au scos și portofelul și au suplimentat bugetul. Ha ha ha.

Încearcă ah ah, încearcă jaga jaga

Încearcă da’ nu ma chinui degeaba

Tu ști prea bine că privind atât la fundul tău

Am să rămân la mama flacau

Ce-am mai dansat cu Sever pe asta! Pe la 12 l-am luat la o geampara, o horă și-o învârtită, apoi la Jaga Jaga. Vedeam în ochii lui. Se simțea iar tânăr. Sincer, știam că va fi ultima lui noapte și am vrut să i-o fac cât mai faină. Un om așa de uns cu toate alifiile aproape să plângă pe “Pușca și cureaua lată“? Fiecare cu coarda lui sensibilă. Dar trebuia să fie așa. Altfel ar fi fost mult mai rău. Știi în ce se băgase. Așa măcar ne rămânea totul nouă. Sau cel puțin așa sperăm. Mâine aflăm dacă tot stresul a meritat sau nu. Am pus ulei de măsline, nucșoară, coriandru, chilli. Mai era ceva? Nu mai știu. Hai că-l bag la cuptor. Pe Andrei nu-l mai întreb de acum. Știu ce i-ar plăcea.

I love you baby yeah, i love you jaga jaga

I love you da’ nu ma chinui degeaba

Tu ști prea bine că privind atât la fundul tău

Am să rămân la mama flacau

Na că n-a rămas flăcău. Făceam mișto de el. Îi cântam “Eu știu baieții tot mai umblă pe la fete’n sat, Dar tu vii, dar nu-ți faci datoria de bărbat”. Să și-o facă, sigur că să și-o facă. Mă deprimă îngrozitor capitolul ăsta. Abia se mișcă. Dar nu pot vorbi cu tine lucrurile astea. Lasă. E bine, deocamdată. Îți ziceam de invitați. Stai doar să pun și aripile și capul la fiert cu o ceapă. Așa. Am trecut pe la fiecare cu un bănuț să-i iau la dans. Și au venit proape toți, chiar dacă mă urau sau nu, de ochii lumii măcar. Singurii care n-au dansat toată seara au fost Dinu, mâna dreaptă a lui Tutankamon, a lui Sever, așa-i zic eu, faraonul, și unchiul Gelu, detectivul. Amândoi parcă veniseră la servici, nu la petrecere. Zici că aveau în cap numai cifre. Te analizau din cap în picioare. Cred că dacă sun acum să-i întreb cât purtau la pantof și în ce zi au tras primul loz în plic toți invitații, ăștia or să poată să-mi spună.

Mi-e foame de mor. Așa mi se întâmplă când vorbesc mult. În curand o să vină Andrei. Mai avem zece minute. Mi-a plăcut mult de Vasilica, soacra mea. O femeie care știe ce vrea. Nu prea mă înghite, dar cred că, în fond, semănăm. Și de maică-sa, Maria. Ea e așa, pe altă lume. Mi-ar plăcea să fiu ca ea. Dar nu pot. Eu trebuie să știu ce se întâmplă cu mine, nu pot doar așa să plutesc. De nași ce să-ți zic. Mai mult s-au certat decât au participat la nuntă, așa mi s-a părut. Fratimiu… știu că vrei să știi de el. E bine. Nu, nu mai ia nimic. E curat. Îi e dor de tine.  Doar că nu poate să-ți vorbească. Nu încă. Tata, cum îl știi. Pâinea lui Dumnezeu cu cei pe care îi are la suflet și zbir cu nespălații. Vrea să mă vadă fericită. Și cum ziceam, am vrut să-i fac lui unchiurică ultima noapte una bestială. Am smuls de la DJ microfonul, i-am făcut fotografului semn și am început:

Foaie verde, foaie fragă

Io ți-am spus fă că-mi ești dragă

Și-am să iau din cer și stele

Să-ți fac salbă de margele

E mort după femeile care fac mișto de feminitatea lor. Și apoi am dansat iar, pe “Daina mucles Daina mucles, Daina deles, Paragaragaledai, Daina unu-i bisnitar, Daina unu-i galciovar”. Aproape că a făcut infarct. Dar n-a făcut atunci. Mai încolo puțin, înainte de tort. Hai că sună la ușă. Mulțumesc mamă, că m-ai ascultat. Să ne pui o vorbă bună acolo sus. N-am fost răi. A fost mai bine așa. Pentru toată lumea. Decât să trăim morți fiind, mai bine murim de vii. Dansul ne salvează. Doamne ajută!

Andrei! Nu mă săruți? Ce s-a întâmplat? Ți-am pus cocoșelul la cuptor. Îl mâncăm diseară.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.