Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Daca Eva nu l-ar fi convins pe Adam

Written By: fatacuportocale - Jul• 19•08

Ce s-ar fi intamplat daca Eva nu l-ar fi convins pe Adam?

Daca ar fi fost ei doi fericiti in Rai cu tot ce le trebuie la indemana, doar cu conditia sa nu se apropie de Pomul Binelui si Raului. Daca atunci Eva, ca orice femeie vesnic nemultumita, ar fi vrut totul, ar fi vrut sa stie, ar fi vrut acum?

Eva este reprezentativa pentru toate femeile din lume. Mereu atunci cand o femeie a avut aproape totul s-a grabit si s-a simtit nedreptatita, vrand mai mult. Nu era de ajuns ca il avea pe Adam si tot Raiul in jurul ei. Ea vroia sa aiba dreptate. Iar acest lucru nu se poate realiza decat in presenta cunoasterii Binelui si Raului, pentru a te juca cu ele cum vrei.

Pentru ea, mai mult decat sa fie acolo si sa se simta bine, era important sa se simta superioara lui Adam. Sa aiba dreptate. Si atunci a poftit la Pomul Cunoasterii. Nu cred ca a fost indemnata de diavol decat dupa ce intentia era acolo si facuse deja nenumarate incercari sa muste dintr-un mar. Rolul diavolului a venit in momentele in care ratiunea ei o indemna sa respecte conditia, sa nu incalce regula. Atunci venea el, cu limba lui serpuitoare, cu glasul lui despicat si o indemna sa inainteze, ca este pe drumul cel bun. Drumul pierzaniei.

Si ea la un moment dat ce sa faca, femeie slaba si fara minte, s-a urcat in Pom in timp ce Adam o avertiza sa se opreasca, in timp ce ratiunea ei ii spunea la fel, si a rupt un mar din care, implinindu-si parca o obsesie, a muscat cu furie si placere. Apoi, cu ochii inlacrimati a coborat la Adam si l-a indemnat sa muste si el.

Adam, cu o privire goala a spus atunci atat: Nu. Si din acel moment s-a distantat de ea, a lasat-o singura si a plecat.

Eva, naucita, simtind ca nu asa trebuia sa se termine povestea, a cazut atunci intr-un hau adanc. Toate culorile din jur s-au facut gri, lumina a devenit intuneric, caldura frig si s-a trezit aruncata pe Pamant. In jurul ei, pustiu. Doar in suflet mai pastra amintirea Raiului si iubitului ei, iar in mana dreapta, marul muscat. A mai pus atunci cealalta mana pe pantec si a simtit ca trebuia sa dea viata, insa acest lucru nu va mai fi posibil, singura fiind.

Care este urmarea? Ce va face Eva pe pamantul gol, fara samanta vietii in ea, singura si alungata? Bineinteles, va incerca sa se intoarca, sa se caiasca, mai ales acum stiind ce este Bine si ce este Rau.

Degeaba va spune printre lacrimi ca ii pare rau, ca va face orice numai sa fie lasata inapoi in Rai, vocea Tatalui a fost ferma, iar privirea lui Adam si raspunsul lui, la fel. I se va spune, atunci cand va batea la portile Raiului inchise, sa plece, ca nu este bine-venita. I-au fost iertate mult prea multe incercari de a incalca regula, singura conditie in schimbul careia putea avea totul. Acum a intrecut masura, a calcat linia si trebuie sa fie pedepsita.

Si totusi, ce va face? Nu va mai da viata copiilor pamantului? Va veni diavolul la ea si o va seduce pentru a-i face copii ai intunericului? Va astepta singura sa moara? Va incerca sa recreeze Raiul, pe Pamant? Va incerca sa uite si sa colinde pamantul in lung si in lat pentru a-l cunoaste si studia, lasandu-se asadar prada altor ganduri, doar ca sa nu-si mai aminteasca de ceea ce a pierdut? Se va ruga in fiecare zi sa fie iertata si pana la urma va fi? Si toate astea cu teama ca Tatal ii va crea lui Adam alta Eva, mai buna?

Va mai fi speranta pentru ea? Mai poate fi loc de un nou inceput?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

 1. theheartcollector says:

  “Va veni diavolul la ea si o va seduce pentru a-i face copii ai intunericului?’ :)) Cata imaginatie :))

  Ce pot sa zic, iti pui prea multe intrebari existentiale 🙂

 2. costiman says:

  te superi daca scriu si eu un articol despre cei doi nebunatici?

 3. gia says:

  Chiar ma bucur foarte tare daca te-am inspirat 🙂 Si eu as mai scrie despre ei, se pot imagina multe lucruri interesante 🙂 Sa scrii si tu, mai vesel decat mine 🙂

 4. theozidaru says:

  Uite peste ce poveste incitanta si peste ce super-persoana dau, in mijloc de noapte, la un browsing.

  Stii, se spune ca Adam si Eva au fost Scorpion si Fecioara, oarecum o explicatie a faptului ca in trecut erau una si aceeasi zodie. Cine stie, daca povestea ta ar fi fost adevarata cum ar fi aratat cosmosul? 🙂

  Ma bucur ca am dat peste blogul tau. Ne vedem la Branding cred, nu?

 5. fatacuportocale says:

  Theo, ce bine imi pare sa te aud

  Inteleg ca scorpionul si fecioara se potrivesc. Dar daca Eva ar fi fost taur, Adam ce ar fi fost oare ? 🙂

  Si eu ma bucur sa comunicam. Am fost acceptata la Branding insa nu pot ajunge… Am un job acum, la o agentie de publicitate si luam toti concediu 28 iul – 11 aug, asa ca nu as mai putea sa-mi iau liber dupa. Insa putem sa ne vedem si altfel daca vrei, la un folk de exemplu 🙂

 6. theozidaru says:

  La naiba! :p Atunci daca nu ne vedem prin branding, un folk, o bere sau un ceai candva suna foaaarte bine.

  Pana atunci ne rezumam la a ne comenta blogurile :p

  Daca Eva ar fi fost Taur? Hmmm…poate Adam ar fi fost varsator..

 7. fatacuportocale says:

  La naiba, da! 🙂

  Uite, eu mai merg din cand in cand in Iron City, miercurea, si-au facut fratii si blog (FolkFrate), pe 30 o sa cante I’mperfect, nu i-am mai ascultat, dar s-ar putea sa fie misto – imi place numele fiindca poate fi citit, in functie de personalitatea fiecaruia “I’m perfect” sau “Imperfect” 🙂

  Pentru bere, ceai candva vorbim pe mail 🙂

 8. elena says:

  Putea oare Eva sa fie Varsatoare? Ce ar fi trebuit sa fie Adam?Oare Varsatoarele de azi sunt urmasele lui Adam in proportie de 80%?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.