Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

DA sau NU

Written By: fatacuportocale - Jun• 28•08

Un principiu in vanzari spune ca atunci cand intri prima data in biroul celui caruia vrei sa-i vinzi ceva, sau doar sa-l convingi de o idee, e bine sa obtii ca prim raspuns de la el un “da”. Indiferent pe ce tema. Il intrebi daca dragalasii din poza de pe birou sunt copii lui, daca ii place albastrul, toata camera fiind de culoarea asta, sau daca te poti aseza.

Orice are legatura cu locul in care esti, cu situatia, poate naste o intrebare. Iar daca el va coopera, se va ancora apoi singur in afirmativ si va deveni mai deschis la ce-i propui.

“Da” este un cuvant magic

In toate domeniile ce tin de comunicare principala regula de exprimare este sa spui totul intr-un mod pozitiv. De pilda, folosesti un sinonim si in loc de “nu avem” si spui “ne lipseste”. Sau poti inlocui golul cu plinul pe care il genereaza si in loc de “nu acum” spui “da, ceva mai incolo”.

Absolut orice negatie poate fi spusa intr-un mod pozitiv. Si asta este primul pas spre gasirea unei solutii. Fiindca avem nevoie de o atmosfera relaxata pentru a gandi limpede.

“Da” are aceasta calitate, de a detensiona, de a relaxa, de a pune accent pe asemanari si de a te face sa te simti in largul tau. Psihologic, avem nevoie sa fim acceptati iar acest mic cuvant vine de fiecare data ca o mangaiere. Atunci cand te exprimi pozitiv aproape imediat ajungi sa si gandesti asa, iar rezolvarile creative apar inevitabil.

Atragi prin “da”, respingi prin “nu”

(In loc de “Nu stiu daca”.) “Poate” ati observat cum unii oameni patesc tot felul de lucruri neplacute indiferent ce ar face. Parca sunt o gaura neagra a nenorocirilor si accidentelor. Am fost acum ceva timp intr-o tabara si era un om din acesta acolo. Toata lumea se distra, era fericita, numai el de cand a venit a inceput sa se planga.

Si pe masura ce se plangea si spunea mereu “nu”, cu atat mai mult era singurul caruia (in loc de “nu-i mergea apa calda”) “ii mergea numai apa rece” in camera, ratacea salile de training sau isi pierdea cheile. Apoi evident, era si mai suparat decat la inceput.

“Nu” te atrage intr-un vartej, ca acelea care se fac in mijlocul raurilor, din care cu greu mai poti iesi, pentru ca deja acumulezi mai multe lucruri neplacute pe masura ce vorbesti despre ele. Un cerc vicios al rea-vointei ce se intoarce impotriva ta.

Un exercitiu de vointa si control

“Nu stiu”, “Nu imi place”, “Prefer sa nu”, “Nu am chef”, “Nu vreau”, se pot da de trei ori peste cap si se pot transforma din zmei in feti-frumosi: “O sa ma documentez / o sa ma gandesc la asta”, “Imi place altceva”, “Prefer altceva”, “Poate altadata”, “Vreau altceva”.

Stiu, e mai usor sa stii ce “nu” vrei decat ce vrei, e mai usor sa spui “nu” decat sa explici intr-un mod pozitiv ceva. Insa e un exercitiu de vointa si control sa atragi lucrurile pozitive. Si primul pas este sa le chemi rostind de cat mai multe ori cuvantul magic.

“Nu” este si el bun, insa numai in situatii cheie, atunci cand luam decizii. Cand raspunsul este alb sau negru. Insa in discursul de zi cu zi, dupa cum spuneam, este bine sa-l evitam pe cat posibil pentru ca indeparteaza de solutii pozitive si reusite.

Avem o expresie foarte sugestiva pentru folosirea lui “da” sau “nu”.

In conversatie, atunci cand cerem feedback de la celalalt, daca vrem sa fim siguri ca a inteles sau ca e de acord, la finalul unei propozitii intrebam “da?” sau intrebam “nu?”. Prima intrebare este a unui om sigur pe el, ce-si doreste participarea celuilalt, a doua a unuia nesigur ce vrea sa obtina o confirmare a lucrurilor pe care le-a spus.

Aleg “da”! )

Exprimat si pe empower.ro

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

  1. Gabi says:

    Teorii. Le-am ascultat si eu la cursuri. Sunt importate direct de la vestici, fara discriminare, fara testare, fara localizare. Pe mine nu ma deranjeaza un nu sincer in locul unui da diplomatic. Mai multa frustrare genereaza un “da” atunci cand este urmat de refuzul politicos sau amanare. Nu tot ce scriu “somitatile” este adevarat, ba chiar de multe ori reprezinta un bluf care le mai aduce putin “malai”. Problema noastra este lipsa de discernamant si increderea orbeasca pe care-o avem in tot ce-i strain, mai ales daca vine din vest.

  2. gia says:

    intr-adevar, doar ca nu am zis de luarea deciziei ci de exprimarea de zi de zi pozitiva mai curand decat negativa 🙂

  3. Gabi says:

    :)) Esti consecventa cu ceea ce spui. Acum aproape ca te cred.

  4. fatacuportocale says:

    🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.