Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Ciocanul

Written By: Gia Codrescu - Mar• 12•18

Mă îndreptam acum spre ciocan. Trecuseră treisprezece zile de la ultima intrare în The Magic Place, când am cucerit și Marele Șarpe. Totul a început cu trei ani în urmă, când o gărgăriță m-a făcut să tresar așa de tare că aproape era să cad în apa lacului lângă care mă aflam. O scârbă infinită pusese stăpânire pe mine, de parcă prin vene îmi alergau gărgărițe roșii turbate care se devorau unele pe celelalte. Atunci mi-am adus aminte de gărgărițele din parcul de distracții și m-am decis să le înfrunt. M-am dus chiar în acea zi. Am plătit biletul de intrare, am trecut pe lângă montagne-russe, toneta cu înghețată, caruselul cu animale sălbatice, caracatița-derviș, ceșcuțele doamnei Buttercup și am ajuns în fața lor. Roșii cu pete negre, urașe, cu volan. Capetele negre aveau ochi rotunzi și albi, care mă priveau psihopatic. Antenele de plastic fremătau în vânt ca degetul arătător al învățătoarei mele. Am lăsat un puști cu hanorac verde să treacă în fața mea și mi-am făcut și eu curaj. Am pășit în urma lui, în gărgărița cu numărul 8 și m-am așezat în spate. Armata din sângele meu a intrat în pe loc-repaos. Mi-am concentrat privirea pe gluga verde și mi-am strâns mâinile una de alta. Mirosea a vată pe băț și cauciuc ars. O melodie mecanică acompania ciripitul păsărilor. Am leșinat.

Când am ieșit din gărgăriță, mai mult moartă decât vie, stropită pe față cu suc de portocale, de la binevoitoarea mamă a băiețelului cu hanorac verde și în palmele energice ale tatălui, pe măsură ce îmi recăpătam cunoștința, o mândrie uriașă creștea în mine. Am văzut practic cum gărgărițele care mă invadaseră mărșăluiau afară prin ochi, coborau pe gât și-mi foloseau umerii pe post de piste de lansare, luându-și zborul. Le-am făcut cu mâna și m-am dus acasă să dorm. A doua zi era luni, așa că am fost la serviciu, începând o nouă săptămână la spitalul Sfântul Ambrozie, unde urma să calculez gramajele potrivite și să fac pacienților care intrau în operație injecții cu anestezic.

În cariera mea de anestezist am dat greș de doar 3 de ori. La o protezare de șold, unde domnul în cauză a suportat durerile ca un indian apaș, gândindu-se că e absolut normal ce se întâmplă, la un tânăr de 18 ani cu apendicită, care fusese antesteziat deja fără să știu, dar nu adormise încă și i-am mai făcut și eu o doză, băgându-l într-o comă profundă ce aproape că l-a omorât, și la o doamnă foarte în vârstă, căreia i-am calculat greșit doza, fiindcă centimetri și kilogramele erau trecute invers în fișa ei. I-am pregătit anestezic cât pentru o persoană de 170 de kilograme, deși ea avea doar 55. A murit. În rest nu am avut, de-alungul carierei mele, nicio problemă.

Weekendul care a urmat am fost iar în parcul de distracții. M-am hotărât să continui cu Casa Groazei și farfuriile zburătoare sâmbătă, iar duminică să încerc lebedele, mașinuțele și trasul cu arcul. O să vă scutesc de toate gândurile macabre care m-au încercat, de la senzația că lebedele îmi vor smulge capul, la impresia că voi fi furată de extratereștri, până la ideea că cineva ar putea construi un arc dintr-o coastă de-a mea și m-ar obliga să trag cu el. Totul se datorează camerei cu oglinzi. Când m-am văzut înconjurată de mine din toate părțile mi-am dat seama că așa e și în viață. Toți ceilalți oameni din jurul nostru nu sunt altceva decât oglinzi în care noi ne reflectăm, mai mult sau mai puțin deformați, mai frumoși sau mai urâți, mai grași sau mai slabi. Am vomitat. Le-am lăsat 50 lei la plecare și m-am dus să-mi iau o limonadă. Am vomitat iar, fiindcă avea prea mult zahăr. Am cerut o felie de lămâie și am plecat acasă, unde am dormit de la ora 4 după-amiaza, până a doua zi dimineața.

Sunt o femeie frumoasă. Sau cel puțin așa îmi arată oglinda din hol. În rest, părerea celorlalți despre mine a variat mereu de la oribilă, la iubirea vieții mele. Am părul lung, creț și roșcat natural, pistrui pe toată fața și ochii verzi. Arăt la fel ca toți ceilalți roșcați natural și complet diferită de cei care nu sunt roșcați. Nu am prieteni. Poate părea ciudat, dar nu știu cum e să ai, așa că nu le simt lipsa. Am colegi, cunoștințe, oameni cu care mă mai întâlnesc la un ceai, dar nimeni cu care să vorbesc despre ceea ce simt. Poate de aceea am și început să scriu.

De ciocan mi-a fost cel mai frică, de când am intrat prima oară în parcul de distracții și am făcut cunoștință cu gărgărițele. Mama îmi spunea mereu, Dumnezeu să o ierte: nu face ca tac-tu, nu te lăsa ademenită de distracțiile lumii ăsteia. O să ai parte de lumea de dincolo, unde o să ne distrăm toți așa cum se cuvine. Tata era măcelar și cârtăreț la harpă. A părăsit-o pe mama când aveam 12 ani și s-a dus să cânte pe străzile Londrei. Acum câțiva ani mi-a trimis o poză cu el și Prințul Charles, care-l invitase să cânte la o recepție, la palat. Pe spatele pozei scria: Orice vrei, poți. Tata.

Am crescut în țipete de animale tăiate și lovituri de satâr. Când eram mică mergeam noaptea la cușca porcilor care știam că urmau sa fie tăiați a doua zi și vorbeam cu ei. Uneori le și cântam: Ștergeți ochișorii păpușico, și dă-ți puțină pudră pe născior, dragostea e mare mititico și n-avem noi ce face pentru ea.

Ciocanul reprezenta pentru mine imprevizibilitatea vieții. Nu știu dacă știți cum e. Te sui într-un scaun, te asiguri bine cu două centuri verticale, care îți vin peste umeri și închizi ochii. Brusc, ești aruncat în sus, apoi cazi, apoi iar urci. Și tot așa. La înălțimi diferite și foarte rapid. Ca o frunză în vânt e puțin spus.

Mă îndrept acum spre ciocan. E 20 aprilie 2018. 3, 4, 5, îmi număr pașii. 22, 23, 24, respir. Plătesc și angajatul de la bilete îmi face cu ochiul. Mă așez pe scaun, între un cuplu de adolescenți și doi gemeni cu ochelari. Vine la noi domnul cu biletele și îi roagă pe cei doi să își dea jos ochelarii. Se oferă să îi țină el, dacă nu au unde să îi pună. Gemenii se întristează, că nu or să mai vadă bine, dar îi dau ochelarii, după ce i-au strâns cu grijă. Se aude o melodie cântată de copii, de la o scenă din apropiere. Din când în când o animatoare strigă: Bravo! Centurile de siguranță sunt moi la pipăit. Domnul cu bilete dă cu piciorul într-un șurub de sub noi: Ia uite, probabil a căzut data trecută când am făcut revizia. Ei, asta e, o să vedem data viitoare de unde e. Fata din stânga mea izbucnește în râs, în rafale. Prietenul ei se preface panicat și râde și el. Eu încep Tatăl nostru.

Prima ridicare a fost complet neașteptată. Ne-am ridicat cam până la jumătate. Parcă tocmai mi-am donat inima și plămânii, am un gol imens în piept. Nici nu am gândit asta bine că am căzut aproape până jos și am început să urcăm iar, încet, un metru, doi, trei, patru, cinci. Și uite-ne sus de tot, 20 de metri într-o secundă. Acum parcă sunt doar o carcasă. Toate organele interne au dispărut. Picioarele nu le simt, iar mâinile sunt pline de ace. Iau o gură de aer. Mă uit în față și văd, desupra orașului, cel mai frumos apus pe care l-am văzut vreodată. Oare cât vom mai sta aici?

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>